naar top
Menu
Logo Print

DIGITALISERINGSGOLF IN DE BOUW BIEDT MOGELIJKHEDEN

NAAR EEN DIGITAAL BOUWPROCES

De bouw maakt momenteel een ongekende transformatie door naar een meer digitale manier van werken. Bedrijven zijn begonnen met het implementeren van digitale hulpmiddelen en processen die aansluiten bij de Building Information Modelling (BIM)-principes. De digitalisering die we in ons dagelijkse leven heel normaal vinden (denk aan smartphones), zet door in de bouw en biedt geweldige mogelijkheden. Door eerst te 'bouwen' in een digitale realiteit (digital twin), worden veel kostbare fouten al in de ontwerpfase voorkomen.

Leica Geosystems

KLOOF TUSSEN DIGITALE EN FYSIEKE OMGEVING OVERBRUGGEN

Hoewel we het vaak over BIM hebben, is het digitaal werken in de bouw breder dan dat. Er zijn veel voorbeelden te noemen hoe digitaal werken het maken van fouten kan voorkomen. Denk aan een bluetooth digitale afstandsmeter of het gebruik van BIM IFC- modellen op een totaalstation. Je sluit daarmee het risico op afleesfouten en schrijffouten uit en bovendien gaat het meten een stuk sneller. Hoewel de stap naar digitaal werken soms heel logisch is, kan het implementeren van dergelijke veranderingen veel tijd kosten. Veel bouwbedrijven vertrouwen nog altijd op het gebruik van papieren 2D-plots. Terwijl het afstappen van tientallen jaren gebruikte beproefde methodes zwaar valt voor sommigen, zet de digitalisering in de bouw zich onverwijld door. De voordelen zijn immers overduidelijk.

WAAROM DIGITALE BOUW VOOR IEDEREEN VAN BELANG IS

BIM wordt door een overgrote meerderheid (inclusief overheden) gezien als een cruciale stap in de vooruitgang naar digitalisering. Het wordt steeds vaker toegepast voor het creëren, gebruiken en beheren van digitale informatie tijdens een bouwproject en zal uiteindelijk in elke fase van de levenscyclus worden gebruikt. Een veelgehoorde misvatting is dat de voordelen van digitale constructie meestal alleen zichtbaar zijn in de ontwerpfase. Dit belemmert de mate waarin de partijen in de bouw zich bezighouden met digitalisatie. Veel bedrijven zijn zich bewust van de voordelen die BIM te bieden heeft, maar worden ontmoedigd door de waargenomen complexiteit van de implementatie van BIM.

BIM Leica Geosystems

HET DIGITALE BOUWPROCES IN DE PRAKTIJK

Er zijn legio mogelijkheden voor het aansluiten op het digitale bouwproces. Een paar voorbeelden:
Om te beginnen kan er in de 3D-ontwerpfase al gestart worden met het inwinnen van een 3D-model van de terreinsituatie met GNSS, totaalstations of via reality capture oplossingen, zoals mobile mapping systemen en UAV's (drones).
Tijdens de uitvoering kunnen de gecombineerde ingewonnen digital reality gegevens en de ontwerpgegevens gebruikt worden voor het maken van een digitaal terreinmodel dat de basis vormt voor de maatvoering op het project. De 3D-modellen (IFC-formaat) kunnen worden geladen in grondverzet- en/of funderingsmachines en in meetapparatuur, zoals totaalstations en GNSS-ontvangers. Dit model wordt gedurende het project geüpdatet en vormt de basis voor de onderlinge samenwerking.
Verbetering in de samenwerking is van belang voor iedereen op een project. In iedere fase kan gekeken worden naar digitalisatie. Elke stap in elke fase kan bijdragen aan productiever en wellicht veiliger werken. Projecten en hun deelprojecten worden winstgevender, doordat ze ruim op tijd, binnen budget en volgens specificaties worden opgeleverd. Daarom is digitalisering van de bouw van belang voor iedereen die betrokken is bij het project.

MEER INFO?

Wilt u meer lezen over digitalisering in de bouw? Download hier het gratis e-book van Leica Geosystems. 

LEICA

LEICA

JAN EMIEL MOMMAERTSLAAN 18/Bus A
1831 DIEGEM
+3222090700
+3222090701