naar top
Menu
Logo Print

Een veilige bedrijfswageninrichting

Ladingszekeringssystemen moeten bestuurder en lading intact op bestemming brengen
magazine

Bestelwagens zijn er in tal van modellen, worden gebruikt in uiteenlopende sectoren en vervoeren heel wat verschillende ladingen. Maar één bekommernis hebben ze allemaal op z'n minst gemeen: veilig op hun bestemming aankomen, mét een intacte lading. De veiligheid van bestuurder en passagiers, alsook die van de getransporteerde goederen, is met andere woorden een absolute prioriteit, al is het ook een grote uitdaging. Uit tests blijkt immers dat een lading van 550 kg bij een impactsnelheid van 50 km/u een piekbelasting van maar liefst 12 ton realiseert. Sortimo is daarom resoluut: alleen de inrichtingssystemen en producten die de tests ongeschonden doorstaan, worden in het assortiment opgenomen. Dat betekent dat het ladingszekeringssysteem tijdens het rijden volgende krachten moet kunnen weerstaan:
• bij het remmen: 80% van het ladingsgewicht in voorwaartse richting;
• bij het optrekken: 50% van het ladingsgewicht in achterwaartse richting;
• bij het nemen van bochten: 50% van het ladingsgewicht in zijdelingse richting.
Het zekeren kan gebeuren met krachtsluiting of vormsluiting, waarbij een combinatie van meerdere ladingzekeringsmiddelen steeds aan te raden is.
Controleer voor vertrek trouwens steeds of alle zekeringsmiddelen nog in goede staat zijn en of de lading optimaal is vastgezet. Op overladen voertuigen en onvoldoende gezekerde ladingen staan immers stevige boetes.