naar top
Menu
Logo Print

3D-zebrapaden voor meer veiligheid

AWV test 3D-zebrapad in Beersel, Bilzen en Antwerpen
magazine

Op drie plaatsen in Vlaanderen heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zebrapaden aangelegd die een 3D-illusie opwekken. Het wil daarmee onderzoeken of een 3D-zebrapad de veiligheid van de voetgangers verhoogt. Het gaat om oversteekplaatsen op de N235 in Beersel, op de N730 in Bilzen en op de N148 in Antwerpen.
Een 3D-zebrapad zorgt door aangepaste markering in verschillende kleuren voor een optische illusie voor het aankomende verkeer. Het zebrapad lijkt als het ware boven de rijbaan te zweven. Zo wordt extra aandacht gevestigd op de overstekende voetgangers. Aangezien de markering duidelijk moet zijn voor aankomende weggebruikers, kunnen 3D-zebrapaden niet in bochten of bij ingewikkelde verkeerssituaties worden gelegd.
Om het effect van een 3D-zebrapad te analyseren, wordt een voor- en nastudie uitgevoerd op basis van conflict- en gedragsobservatie via camerabeelden. Camera’s monitoren het effectieve oversteekgedrag van voetgangers en het start- en remgedrag van automobilisten, zowel voor de aanleg als erna. “Zo kunnen we objectief laten vaststellen of een 3D-zebrapad werkt,” aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We onderzoeken hoe bestuurders zich gedragen en hoe de voetgangers reageren. Indien blijkt dat we door dit proefproject minder onveilige situaties hebben, dan zullen we bekijken hoe dit verder uitgerold kan worden in Vlaanderen.”