naar top
Menu
Logo Print

Automatische noodrem in vrachtwagens

Kop-staartaanrijdingen met vrachtwagens lopen vaak fataal af. Nochtans kunnen de recentste noodremsystemen soelaas brengen. Dat zegt althans mobiliteitsorganisatie Touring, die samen met collega-organisatie ADAC in Duitsland een aantal tests met vrachtwagens uitvoerde. “De testen met vrachtwagens van Volvo, MAN en Mercedes waren uitgerust met de nieuwste rij-assistentiesystemen, waaronder het noodremsysteem. De bevindingen zijn dan ook unaniem: kop-staartaanrijdingen op zowel stilstaand als langzaamrijdend verkeer kunnen vermeden worden. We lieten op een testcircuit vrachtwagens met een snelheid van 80 km/u inrijden op voorliggers. De noodsystemen brachten telkens de vrachtwagen veilig tot stilstand”, klinkt het. “Toch verplicht de wetgeving deze noodremsystemen nog niet. Deze stipuleert nu enkel dat de voertuigen moeten afgeremd worden met 10 km/u. Nochtans zijn de gevolgen dan nog steeds desastreus.” Touring is alvast verheugd dat de Vlaamse overheid in dit verband subsidies tot maximaal 100.000 euro toekent aan transporteurs die in verkeersveilige maatregelen investeren die buiten de huidige wettelijke bepalingen vallen. De subsidies zijn met terugwerkende kracht toepasbaar op investeringen die vanaf het begin van dit jaar werden gedaan.

Reacties
  • Bericht van van hove ann op 22/02/2017:
    telt deze subsidie enkel voor de transport sector of ook voor par 124 bouw ? wat kost dit ongeveer en wat is de tegemoetkoming ?
  • Bericht van Danny Van Parys op 22/02/2017:
    Inzake subsidies en dergelijke raadpleegt men beter de overheid. De kost van het systeem hangt af van het merk, dat is zeer uiteenlopend, maar daarvoor neemt men best contact op met de concessiehouder of merkvertegenwoordiger.

TOURING

TOURING

+3222332202