naar top
Menu
Logo Print

Gerenoveerde sluisdeur teruggeplaatst

In de haven van Zeebrugge is een volledige sluisdeur vanuit de achterhaven overgebracht naar de Pierre Vandammesluis en opnieuw teruggeplaatst. Dat was een spectaculaire operatie, want de deur weegt 2.500 ton en heeft de oppervlakte van een kwart voetbalveld. De actie maakte deel uit van de grootscheepse renovatie van de sluis.
De sluisdeur werd in maart losgekoppeld en overgebracht naar de achterhaven voor onderhoudswerken. De mechanische onderdelen werden nagekeken, nieuwe technologieën en systemen zijn geïnstalleerd en de deur kreeg een nieuwe laag verf. In de sluis zelf werden aan de deurkamer en de deurloop reinigings- en schilderwerken uitgevoerd. Ook de rails en geleidingsrails zijn vernieuwd.
Voor de terugplaatsing werd de sluisdeur in de achterhaven vanop de kaai opgetild, richting het sluiscomplex getransporteerd en daar opnieuw in de deurkamer geïnstalleerd. Daarvoor werd gebruikgemaakt van het hijsschip 'Rambiz', een drijvende bok die een gewicht van 3.300 ton kan tillen. De hele liftingsoperatie heeft ongeveer 14 uur in beslag genomen.
De haven van Zeebrugge is een belangrijk maritiem kruispunt en economische motor voor Vlaanderen. De Pierre Vandammesluis (°1984) is vandaag de enige toegang tot de achterhaven. Sinds 2010 gebeuren er continu structurele renovatiewerken en ook de komende jaren zal nog een sluisdeur worden gerenoveerd. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken schat de volledige renovatie af te ronden tegen de zomer van 2023.