naar top
Menu
Logo Print

Maatregelen nodig om aantal bouwvacatures op te vangen

Meer flexibiliteit, overuren en freelancers kunnen deel van oplossing zijn
magazine

Volgens de meest recente gegevens van Constructiv, het sectorfonds van de bouw, is het aantal openstaande vacatures in de Vlaamse bouwsector sinds april 2017 gestegen met 41%, van 1.686 naar 2.376 in april 2019. Bouwunie merkt dat vacatures steeds moeilijker ingevuld raken en vraagt daarom om freelancers te kunnen inzetten in de bouwsector. Vandaag doen weinig bouwbedrijven een beroep op freelancers, want de kans is groot dat sociale inspectiediensten dit zien als schijnzelfstandigheid, met grote boetes tot gevolg.
Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie: “De vraag naar flexibiliteit is groot: 70% van de aannemers geeft aan beroep te willen doen op freelancers. Ook voor de freelancer zijn er voordelen, want zij moeten zelf weinig investeringen doen en kunnen het materiaal van hun opdrachtgever gebruiken. Tenslotte zal het ook voor de consument positieve gevolgen hebben, aangezien bouwprojecten op die manier sneller kunnen worden uitgevoerd.”
Bouwunie is geen vragende partij om de flexi-jobs uit te breiden naar de bouwsector. Bij de bouwbedrijven is er immers vooral vraag naar goede werkkrachten die beschikken over kenmerkende vaardigheden en kennis. En dat vereist vaak een lange inwerkperiode, een aanpassingstermijn of zelfs een specifieke opleiding. Waar wel nood aan is, is om de fiscaal voordelige overuren voor het vast personeel uit te breiden. Die overuren zijn betaalbaar voor de werkgever en voor de werknemer is het een bruto-netto-uitkering.

BOUWUNIE

BOUWUNIE

+3225881100
+3222530745