naar top
Menu
Logo Print

Sweco en BUUR ontwerpen busbaantracé voor Gasthuisberg

Het tracé moet voor een modal shift zorgen in de wijde Leuvense regio
magazine

Sweco en BUUR werken in opdracht van het UZ Leuven mee aan de vrijliggende busbaan op de ziekenhuiscampus Gasthuisberg. BUUR is, in onderaanneming van Sweco, verantwoordelijk voor het voorontwerp. Sweco verzorgt de technische vertaling naar een uitvoerbaar ontwerp.

Ook de begeleiding van de werken maakt deel uit van de opdracht. Gasthuisberg zal uitgebouwd worden als een belangrijk multimodaal vervoersknooppunt in de Leuvense stadsregio. Een nieuw bustraject zorgt voor een snelle verbinding tussen Gasthuisberg, het onderzoekscentrum Imec, het wetenschapspark Arenberg en het station van Leuven. Langs de zuidelijke ringweg van de campus komt een vrijliggende busbaan, twee bushavens, een nieuw fietspad en een grote fietsenstalling. In de spits zullen tachtig bussen per uur de campus bedienen.

Erwin Malcorps, managing director bij Sweco Belgium: “Sweco is betrokken bij diverse grootschalige infrastructuurprojecten waarbij de focus ligt op duurzame mobiliteitsingrepen. De concretisering van deze opdracht met focus op hoogwaardig openbaar vervoer ligt ons dus als gegoten. We schakelen onze experten en verkeerskundigen graag in om de druk bezochte sites in de Leuvense regio vlotter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer. Zo dragen we bij aan de noodzakelijke modal shift naar een slimme, moderne mobiliteitsmix.”

Johan Van Reeth, gedelegeerd bestuurder van BUUR: “Met het nieuwe Ringtracé+ langs Gasthuisberg en Imec wordt het Regionet-project, door BUUR geïnitieerd, op de sporen gezet. Het moet voor een modal shift zorgen in de wijde Leuvense regio: een verdubbeling van de verplaatsingen per fiets en met het openbaar vervoer, en een daling van de autoritten met 20%. Daarmee worden de leefkwaliteit en de bereikbaarheid van Gasthuisberg en bij uitbreiding de hele stadsregio in de toekomst veilig gesteld. Het betekent ook een flinke stap in de richting van een klimaatneutraal Leuven.” De werkzaamheden voor deze vervoershub starten in 2020 en zullen tegen 2023 afgerond zijn.