naar top
Menu
Logo Print
25/11/2019 - TOM DEJONGHE

WEET U IN WELKE AANHANGWAGEN U HET BESTE INVESTEERT?

Huren interessant bij sporadisch gebruik, anders beter kopen

Bent u van plan om te investeren in een aanhangwagen? Dan vindt u op de markt verschillende soorten. Ongeremde modellen zijn vooral geschikt voor particulieren, om kleinere, wat lichtere ladingen te vervoeren. Daarnaast bestaan er verschillende types geremde aanhangwagens. Daarmee vervoeren zowel particulieren als professionals grotere volumes en zwaardere gewichten. Verder kennen we nog geremde kippers, waarmee u de lading achterwaarts en/of zijdelings kipt, geremde multitransporters voor het vervoer van rollend materieel én andere goederen, en geremde schamelwagens voor zware, lange ladingen. Een geremd model huren is interessant als u het slechts een paar keer per jaar gebruikt.

driezijdige kipper aanhangwagen
Deze driezijdige kipper heeft rijplaatsledes, zodat u ook rijplaten kunt meenemen

WAARVOOR GEBRUIKEN?

Wilt u als tuinprofessional een aanhangwagen kopen? Bekijk dan eerst goed waarvoor u het toestel precies wilt gebruiken, net als met welke frequentie, zodat u zeker het juiste type aanhangwagen koopt. Daarna laat u uw beoogde model met de nodige opties uitrusten.
Besteed tegelijk voldoende aandacht aan de kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte materialen. Als die goed zitten, vergt de aanhangwagen nadien minder onderhoud. Tegelijk zijn de veiligheid en het gebruiksgemak van belang. Hebt u oprijrampen nodig? Hoe veilig zijn ze bij het model dat u op het oog hebt? Is de oprijhoek belangrijk en raakt uw machine over de knik tussen de oprijrampen en het laadbed? Welk gewicht wilt u laden? Welke afmetingen hebben de machines en materialen die u wilt vervoeren? Het zijn allemaal vragen die u zich moet stellen, om een aanhangwagen te kopen die optimaal aan uw noden voldoet.
Uit welke modellen kunt u nu concreet kiezen? Waarin verschillen de types die u op de markt vindt? En waarvoor zijn ze geschikt?

hydraulisch pompsysteem aanhangwagen
Dankzij een handmatig of elektrisch aangestuurd hydraulisch pompsysteem kan u de lading sneller lossen

ONGEREMDE AANHANGWAGENS

Wat houdt dit model in?

Deze aanhangwagens en hun lading mogen maximaal 750 kg wegen
(= MTM of Maximale Toegelaten Massa). Zoals de naam doet vermoeden, hebben ze geen as met geremde wielen, noch een oplooprem. De aanhangwagen vereist geen eigen inschrijvingsbewijs en krijgt de nummerplaat van het voertuig waarmee u hem trekt. U moet er ook niet mee naar de keuring.

Waarvoor geschikt?

Deze aanhangwagens zijn vooral geschikt voor huis-, tuin- en keukengebruik, dus voor het vervoer van kleinere, wat lichtere ladingen. Denk aan een ritje naar het recyclagepark na een lenteschoonmaak of het wegbrengen van groenafval.

GEREMDE AANHANGWAGENS

Wat houdt dit model in?

Dit zijn aanhangwagens met een MTM van 750 tot 3.500 kg. Ze hebben niet alleen een oplooprem op de dissel, maar ook een as met geremde wielen. De aanhangwagen kan dus mee remmen met uw trekkend voertuig. U moet een geremde aanhangwagen inschrijven bij de DIV. Hij heeft bijgevolg een eigen nummerplaat. Dit type aanhangwagen moet bovendien gekeurd worden. In meeste gevallen hebt u verder een apart te behalen rijbewijs B+E nodig.

Waarvoor geschikt?

Met geremde aanhangwagens vervoert u grotere volumes en zwaardere gewichten. Mogelijk gebruiken zowel particulieren als professionals ze. De aanhangwagens bestaan met verschillende functies, MTM’s en afmetingen, naargelang wat u ermee wilt doen. Hieronder bespreken we drie bijzondere types aanhangwagens in hun geremde variant (met een MTM van 750 tot 3.500 kg, mogelijk bestaan ze ook met een MTM onder 750 kg en dus ongeremd).aanhangwagens

Kopen of huren?

Wanneer u slechts een paar keer per jaar een aanhangwagen nodig hebt, is huren interessant. Iets wat zeker geldt voor een geremde aanhangwagen, want die houdt een vaak veel grotere investering in dan een ongeremde. Bovendien heeft een geremd model een inschrijvingsbewijs en eigen verzekering nodig, moet u ermee naar de keuring … Zaken waar u
allemaal geen rekening mee moet houden als u huurt.

GEREMDE KIPPERS

Wat houdt dit model in?

Een geremde kipper beschikt over een handmatig of elektrisch aangestuurd hydraulisch pompsysteem, waardoor u de lading sneller lost. De bak komt immers los van het chassis. Sommige kippen daarbij enkel achterwaarts, waarbij het laadbed vooraan naar boven wordt gebracht, om de inhoud eruit te laten schuiven. Maar ook zijdelings kippen behoort tot de mogelijkheden. Met sommige modellen kipt u zelfs langs beide zijkanten en achterwaarts. Mogelijk zijn ze ook uitgerust met sledes waarin rijplaten passen. Zo kunt u er een voertuig mee transporteren.
Verder vindt u kippers in verschillende afmetingen en gewichten. Bovendien kunt u de meeste modellen uitbreiden met loofrekken, opzetborden, ladingnetten enzovoort. Loofrekken leveren gemiddeld een laadhoogte van 100 cm op.

Waarvoor geschikt?

Kippers zijn ideaal voor professionals die vaak zand, grint, grond en andere bulkgoederen snel moeten kunnen lossen. Volgens alvast één gesproken bedrijf zijn ze erg populair bij hoveniers, maar ook bijvoorbeeld bouwprofessionals gebruiken dit type aanhangwagen.

kantelbare aanhangwagen
Bij een kantelbare aanhangwagen wordt de oprijhoek minder steil, in vergelijking met een vlak laadbed met oprijrampen

GEREMDE SCHAMELWAGENS

Wat houdt dit model in?

Dit zijn geremde aanhangwagens waarvan de voorste as en de dissel op zichzelf kunnen draaien. Ze hangen met een andere soort verbinding aan het trekkende voertuig, een zogenaamde schamel. In combinatie met de voorste sturende wielen zorgt de schamel ervoor dat u de aanhangwagen 360° kunt draaien. De schamel draagt volledig het gewicht van de aanhangwagen. Zo wordt de kogeldruk (de neerwaartse druk waarmee een aanhangwagen op de trekhaak rust) nooit te groot, hoewel de lading vaak zwaar is.
Sinds november 2014 mogen schamel­wagens met een mechanisch remsysteem niet meer nieuw geregistreerd worden in Europa. Maar er bestaan ook modellen met een elektrisch remsysteem.

Waarvoor geschikt?

Met een schamelwagen vervoert u comfortabel een zware en lange lading, aangezien het gewicht over de hele wagen gedragen wordt. De assen staan immers ver uit elkaar. Met een schamelwagen rijden is wel vrij moeilijk en vergt dan ook de nodige ervaring.

GEREMDE MULTITRANSPORTERS

Wat houdt dit model in?

Dit zijn geremde wagens met zijschotten én/of oprijrampen. U vindt zowel multitransporters met een vaste plateau, als kantelbare modellen. De laadvloer is meestal lager, zodat u er zo snel en veilig mogelijk met een voertuig kunt oprijden. Daarnaast bestaan er machinetransporters, die over het algemeen voorzien zijn van een vaste oprijklep.

Waarvoor geschikt?

Professionals kiezen vaak voor een multitransporter als ze ‘van alles en nog wat’ moeten vervoeren: zowel rollend materiaal, van (landbouw)machines tot auto’s, als andere goederen. Vandaar zowel de zijschotten als oprijrampen.aanhangwagen

WAT IS NOG VAN BELANG BIJ AANKOOP?

Aantal assen

Het aantal assen bepaalt vooral mee het laadvermogen. Hoe lager de MTM van een aanhangwagen, hoe lichter de assen zijn. Tegelijk zorgen drie assen mogelijk voor meer rijcomfort en stabiliteit op de weg. Wanneer het gewicht van een lading ongelijk verdeeld is, is het immers nog steeds meer verdeeld over drie assen dan over twee assen. Ook bij een lange lading zijn drie assen mogelijk beter. Maar volgens twee leveranciers zijn aanhangwagens met drie assen wel minder geschikt voor kort draaien en verslijten de banden dan sneller.

Kantelbaar of niet

Moet u zelfrijdende machines meenemen, dan is een kantelbare aanhangwagen interessant. Daardoor wordt de oprijhoek immers minder steil, in vergelijking met een vlak laadbed met oprijrampen. Aanhangwagens van een bepaalde fabrikant combineren een kantelbaar laadbed met een brede oprijramp van 2 m, voor een naar eigen zeggen nog veiligere laadsituatie. Een andere producent combineert twee elektrohydraulisch aangestuurde cilinders: een eerste om achterwaarts te kippen (tot 55°), een tweede om te kantelen en zo makkelijk met een voertuig op te rijden.

REGELGEVING

  • Wanneer u een aanhangwagen koopt, moet u steeds eerst in de gegevens van uw trekkend voertuig nagaan hoeveel gewicht het wettelijk gezien mag trekken. Want niet elk voertuig mag 3.500 kg trekken, terwijl de meeste aanhangwagens in de tuinbouw wel een Maximaal Toegelaten Massa (gewicht van aanhangwagen + lading) van 3.500 kg hebben.
  • De massa van een aanhangwagen in beladen toestand mag de maximaal toegelaten sleepbare massa van het trekkend voertuig niet overschrijden. Ook al mag u de aanhangwagen op zich zwaarder laden, wegens een hogere MTM.
  • Wilt u met een voertuig van categorie B een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 tot 3.500 kg trekken? En bedraagt de MTM van het samenstel (trekkend voertuig + aanhangwagen) meer dan 4.250 kg (max. 7.000 kg)? Dan hebt u een rijbewijs B+E nodig, aldus de website van de VAB. Is de MTM van het samenstel dan kleiner dan of gelijk aan 3.500 kg, dan volstaat toch rijbewijs B.
  • Wilt u met een voertuig van categorie B een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg trekken, maar bedraagt de MTM van het samenstel niet meer dan 4.250 kg? Dan volstaat een rijbewijs B + code 96.
  • Ten slotte is het belangrijk een onderscheid te maken tussen de MTM en het toegestane laadvermogen van een aanhangwagen. Bedraagt de MTM 3.500 kg en weegt de aanhangwagen leeg 1.000 kg, dan mag u er nog 2.500 kg op laden, als uw trekkend voertuig ten minste zoveel mag trekken.
  • U moet de lading ook steeds naar behoren bevestigen, om losse lading te voorkomen. Daarbij bent u verplicht om spanbanden te gebruiken. Anderzijds kan ook een zeil of net noodzakelijk zijn.

Met dank aan: Ifor Williams Trailers, Hulco Trailers, TwinTrailer