naar top
Menu
Logo Print

Bouwbarometer koelt wat af maar blijft op hoog niveau

“Bouwvooruitzichten zijn goed maar we mogen niet berusten”
magazine

De bouwbarometer, die per kwartaal wordt opgesteld door Bouwunie, scoort een beetje lager dan het voorgaande kwartaal, maar blijft op een hoog niveau. Het werkvolume ligt nog altijd hoog, de tewerkstelling blijft op peil en de bouwondernemers zijn tevreden over de economische situatie van hun bedrijf.
Over het algemeen zijn de Vlaamse bouwondernemers optimistisch. Het orderboekje blijft goed gevuld: meer dan 70% van de aannemers is voor meer dan 3 maanden volgeboekt en een kwart van de bedrijven is volzet voor 6 maanden of langer. Toch moet er ook rekening worden gehouden met de voorspelde economische groeivertraging.
Daarom vraagt Bouwunie aan de politieke partijen om snel werk te maken van de vorming van een federale regering. De bouwondernemers hebben nood aan zekerheid en ondersteuning. “Vandaag kan men in 32 Belgische steden gebruik maken van het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw. We vragen om dit uit te breiden naar heel België. Nu de woonbonus op Vlaams niveau is verdwenen, zou de federale regering voor een compensatie kunnen zorgen door het btw-tarief voor de bouw algemeen te verlagen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. Van de Vlaamse regering verwacht Bouwunie dat ze werk maakt van concrete renovatiedoelstellingen met stimulansen om verbouwers over de streep te trekken.

BOUWUNIE

BOUWUNIE

+3225881100
+3222530745