Nieuwe Green Deal wil emissiearme leveringen in Vlaanderen

Vijfendertig partijen ondertekenden de Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek

Door het zetten van de handtekening engageren de partijen en de overheid zich om de komende drie jaar de leveringen in de Vlaamse steden efficiënt en emissiearm te laten verlopen. Door een lagere emissie-uitstoot en minder voertuigkilometers hoopt de overheid samen met de partners de leefbaarheid in steden verhogen. The Shift coördineert de Green Deal met de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting.
In steden is de logistiek verantwoordelijk voor minstens een kwart van de CO2-uitstoot van het transport. Hoewel leveringsvoertuigen slechts 10-20% van de kilometers voor hun rekening nemen, staat deze sector in voor 30-50% van andere emissies zoals stikstof en fijn stof. Bovendien zal de vraag naar stedelijk goederenvervoer blijven groeien net zoals de steden en de verwachtingen van de consumenten die er leven ook groeien. Om de uitstoot van het transport te beperken, is werken aan een duurzame en efficiënte stedelijke logistiek dus cruciaal.
De deelnemers zullen via de Green Deal inzetten op het terugdringen van het aantal gereden kilometers en ervoor zorgen dat noodzakelijke kilometers afgelegd worden op gepaste tijdstippen en met milieuvriendelijkere voertuigtypen en zero-emissievoertuigen. “Zo veroorzaken we minder emissies en dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en aan het behalen van onze klimaatdoelstellingen”, aldus Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel. Zo wordt onderzocht hoe bouwwerven bijvoorbeeld beleverd kunnen worden door cargofietsen of hoe koerierdiensten gebruik kunnen maken van zero-emissievoertuigen. Daarnaast streeft de Green Deal ernaar om te verbinden en om de samenwerking tussen verschillende partners te stimuleren.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.