Vlaamse overheid investeert in snellere incidentdetectie

De bluetoothkastjes moeten zorgen voor een vlotter en veiliger verkeer in tunnels

Het Agentschap Wegen en Verkeer installeert in totaal 320 bluetoothkastjes verdeeld over zes tunnels. Dankzij deze ‘beacons’ zal een gps in deze tunnels signalen blijven ontvangen en uitzenden en kan de overheid op basis van deze gps-signalen sneller detecteren waar zich problemen voordoen.
Momenteel wordt het verkeer in de Vlaamse tunnels bewaakt aan de hand van detectielussen in het wegdek en een camerasysteem dat 24/24 gemonitord wordt door het Vlaams Verkeerscentrum. Daar zijn ze altijd op zoek naar nieuwe manieren om de incidentdetectie verder te verbeteren. Want hoe sneller een probleem wordt opgemerkt, hoe snellen men kan zorgen voor een oplossing. Door aan de bestaande systemen extra gegevens van Waze toe te voegen, wordt de incidentdetectie in tunnels nog een stuk performanter. Het is een open technologie, dus ook andere aanbieders van gps-systemen zullen de kastjes kunnen gebruiken.
“De chauffeurs krijgen een betere dienstverlening: de gps zal niet meer uitvallen in de tunnels, de geactualiseerde reistijden in de app zullen correcter zijn en je zal sneller gewaarschuwd worden voor bijvoorbeeld files”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “De overheid krijgt dan weer een extra instrument om problemen op tijd te detecteren. De totale kostprijs is ongeveer 30.000 euro, hardware en werkuren. Per tunnel is dat goedkoper dan de plaatsing van één camera. Het systeem kan bovendien snel geïnstalleerd worden en vergt weinig onderhoud.”
Volgende Vlaamse tunnels krijgen een ‘beacon’:
• Craeybeckxtunnel (live sinds 9 april 2019)
• Kennedytunnel (live sinds 9 april 2019)
• Tijsmanstunnel (live sinds de tweede week van de paasvakantie)
• Beverentunnel (live sinds de tweede week van de paasvakantie)
• Vierarmentunnel (live sinds eind april)
• Leonardtunnel (live sinds eind april).

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.