Unieke collectieve verzekering milieuaansprakelijkheid

Dankzij VCB kunnen aannemers zich verzekeren tegen milieuschade

Om de gebouwenkringloop te sluiten, is het belangrijk asbest selectief uit te faseren. Bij de sloop van Vlaamse woningen en gebouwen ouder dan 2001 blijkt immers in meer dan 90% asbest aanwezig. Opdat alle risicovolle asbestmaterialen tegen 2034 en 2040 verwijderd zouden zijn, heeft de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een actieplan asbestafbouw opgesteld.
Bij het uitvoeren van werken kan een bouwbedrijf aansprakelijk gesteld worden voor schade aan het milieu, onder meer bij het verwijderen van asbest. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft echter vastgesteld dat traditionele verzekeringen milieuschade nauwelijks dekken, en asbestschade al helemaal niet. Marc Dillen, directeur-generaal VCB: “Dat was voor ons het signaal om samen met de milieuafdeling van verzekeringsconsulent en -makelaar Marsh Environmental Practice een collectieve verzekering milieuaansprakelijkheid op te stellen. De organisatie Immoterrae nv treedt op als verzekeringnemer ten behoeve van de aannemers.”
Immoterrae werd opgericht door de VCB om milieutechnische en juridische expertise te kunnen aanbieden voor vastgoed- en bouwprojecten en het vlotter te bekomen van financierings- en verzekeringsmogelijkheden in de bouwsector. De collectieve verzekering milieuaansprakelijkheid dekt eveneens ‘schade aan de biodiversiteit’ – een begrip dat de voorbije jaren ook steeds meer aan belang gewonnen heeft – maar de focus van de verzekering ligt op asbestschade tijdens diverse aannemingswerken.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.