Gebruik coatings om tegen corrosie te beschermen

Casestudy: scheuren van een verzinkte stalen verkeersbordpaal

De meeste wegeninfrastructuur zoals palen, cantilevers, balken en bruggen zijn van staal. Zinkcoating en andere verven worden gebruikt om deze activa tegen corrosie te beschermen. Zink en bijbehorende elementen zoals lager smeltende elementen lijken tijdens het galvanisatieproces in het staal te diffunderen. Zuurbeitsen in zwavelzuur (H2SO4) of zoutzuur (HCl) voor galvanisatie kan waterstof in het monster brengen. De diffusie van de gesmolten metalen en waterstof in het staal kan echter de flexibiliteit beïnvloeden.
Een algemene foto van de paal wordt getoond in figuur 1A. De paal is gemaakt van gegalvaniseerd staal en is longitudinaal gelast. De locatie van de fout wordt aangegeven door de gele cirkel. Verdere details van het gescheurde gebied worden getoond in figuur 1 B.
De foto laat zien dat het defect te wijten is aan een longitudinale scheur langs de las. De scheur is smal, heeft geen zacht metaal errond en verdeelde de paal in twee helften. Er zijn aanwijzingen voor platte breukfacetten langs beide zijden van de scheur.
De productie en de werkconditie na installatie hebben een belangrijke functie in het breekmechanisme van dit staal. De fabricage introduceert vervormingen en trekspanningen in de gelaste delen. De zinklaag oxideerde en vormde de witte roest als een zinkcorrosieproduct. Diffusie en afzet van zink tijdens het galvanisatieproces ontwikkelde de breuk langs de las. De platte scheur is het kenmerk van brosse breuk.
Op basis van de visuele waarnemingen leed de gegalvaniseerde paal aan longitudinale scheuren. Het gelaste gebied had de voorkeur voor het scheuren. Dit is te wijten aan de grote gevoeligheid van het lassen voor het opvangen van elementen die verbeterde brosheid bevatten zoals zink en waterstof. Ongeacht hoe klein het defect of de scheur ook is, het kan leiden tot een aanzienlijk falen van de staalconstructies.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.