Toekomstige bouwvolumes op de belangrijkste Europese markten

Lichte groei bij meeste Europese landen, enkel in VK daling waarneembaar

Gezien de overvloed aan informatie over economische trends en ontwikkelingen is er een breed scala aan voorspellingsmodellen beschikbaar die zich richten op specifieke sectoren van de economie van Europese landen. Voor de bouwsector zijn betrouwbare voorspellingsmodellen echter moeilijk te vinden en zijn toekomstige bouwvolumes dus moeilijk nauwkeurig te voorspellen.
USP begon gegevens te verzamelen van architecten uit acht Europese landen, wat leidde tot de geboorte van de Europese Architectural Barometer in 2009. Een decennium lang werden er ieder kwartaal gegevens verzameld over hun orderportefeuilleontwikkeling, omzet, uitgestelde of geannuleerde projecten, BBP, nieuwe bouwvergunningen en meer. Op basis van een combinatie van deze ontwikkelingen en verwachtingen van architectenbureaus en andere indicatoren zoals consumenten-, industrie- en bouwvertrouwen, heeft USP een opmerkelijk nauwkeurig voorspellingsmodel ontwikkeld voor toekomstige ontwikkelingen in de bouwsector. Op basis van dat model wordt de groei van bouwvolumes voor de komende twee jaar van iets meer dan één procent voorspeld in de totale Europese markt, al verschilt die voorspelling van land tot land.
De Belgische bouwmarkt werd minder hard getroffen door de crisis, vooral vanwege een sterke nieuwbouw woningmarkt. De Belgische groei van bouwvolumes laat echter ook een dip zien in 2019, gevolgd door slechts een lichte groei van ongeveer één procent in de komende twee jaar. Ook bij de Belgische buurlanden is er de komende twee jaar een stijgende groei te zien. Enkel voor het Verenigd Koninkrijk is het duidelijk dat bouwvolumes een klap zullen krijgen. Al moeten die resultaten voorzichtig geïnterpreteerd worden. De naderende Brexit, mogelijke gevolgen voor investeringen en tekort aan arbeidskrachten in de bouwsector, leidt tot veel onzekerheid die ook het gevoel en de meningen van architecten zal beïnvloeden.
Lees hier het volledige verslag.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.