Verlaging btw voor sloop- en heropbouw goed voor klimaat

Vlaamse regering streeft naar veralgemeende btw-tarief van 6%

In verschillende stedelijke centra geldt het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop- en heropbouwprojecten. Volgens een studie van het Steunpunt Wonen heeft die btw-verlaging een positieve impact op de sloop- en heropbouw in die steden. Niet alleen verdient de maatregel zich meteen voor de helft terug dankzij de toename van economische activiteit, ook realiseert de btw-verlaging verschillende andere doelstellingen. Want op die manier verdwijnen oude versleten gebouwen uit het stadsbeeld, wordt asbest versneld verwijderd, wordt de uitstoot van CO2 verminderd en worden bijkomende wooneenheden gerealiseerd op bestaand ruimtebeslag.
De Vlaamse regering heeft in haar regeerakkoord aangegeven dat ze achter een veralgemeend btw-tarief staat voor sloop- en heropbouw. Omdat btw een federale bevoegdheid is kan de Vlaamse regering niet rechtstreeks handelen, maar zij heeft het engagement genomen er op aan te dringen bij de Federale regering.
In afwachting van een federale maatregel heeft de Vlaamse regering de premie voor sloop- en heropbouw verlengd tot het einde van 2020. Die premie van 7.500 euro wordt toegekend aan sloop- en heropbouwprojecten die niet onder het verlaagd btw-tarief vallen. Dat is een goed signaal voor verbouwers, want de ongelijke fiscale behandeling zorgt ervoor dat veel verbouwers kiezen voor een grondige renovatie in plaats van sloop. Dit is vooral problematisch wanneer sloop bouwkundig en ecologisch de beste optie is.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.