Gevleugelde zebrapaden voor meer verkeersveiligheid

Uitrol in 2019 in Vlaanderen

Uit een proefproject van het Agentschap Wegen en Verkeer blijkt dat gevleugelde zebrapaden de verkeersveiligheid van voetgangers verhogen. De eerste resultaten van het proefproject dat afgelopen zomer werd gelanceerd zijn positief. De gevleugelde zebrapaden zullen nu in 2019 in Vlaanderen worden geïnstalleerd.
Gevleugelde zebrapaden zijn tegen de richting verlengde zebrapaden die zorgen dat voertuigen vroeger aan een oversteekplaats stoppen om een beter overzicht van de verkeerssituatie te krijgen. Het proefproject had als doel het gedrag van bestuurders en de reactie van voetgangers bij het gebruik van gevleugelde zebrapaden te onderzoeken om na te gaan of ze dodehoekongevallen kunnen verminderen en de verkeersveiligheid verhogen. “De eerste resultaten van het proefproject zijn gunstig”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “We zien dat gevleugelde zebrapaden, mits aanwezigheid van een middenberm, ervoor zorgen dat bestuurders defensiever rijden, er minder potentiële conflictsituaties zijn en voertuigen effectief voor het zebrapad stoppen. We kunnen dus besluiten dat gevleugelde zebrapaden de verkeersveiligheid voor voetgangers verbeteren.“
Een gevleugeld zebrapad kan niet overal worden geïnstalleerd. In deze eerste uitrol werd gekozen om zich te focussen op locaties in de nabijheid van een kleuter- of lagere school. Langs gewestwegen zijn een tiental locaties geselecteerd die de komende maanden zullen worden uitgevoerd.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.