Bouwunie-bouwbarometer 2e kwartaal 2017

Oneerlijke concurrentie maal twee op vijf jaar

Werken zonder winst
“Bouwbarometer staat op zonnig met onweersdreiging”, kopt de Bouwunie. Meer dan de helft van de Vlaamse bouwondernemers (52%) werkt vandaag dan ook niet met winstgevende prijzen. Een op de tien werkt zelfs met verlies. De verklaring daarvoor ligt bij de oneerlijke concurrentie van buitenlandse werkkrachten. 41% van de bouwondernemers vermeldde in de enquête dat het aandeel van die harde concurrentie blijft vergroten. De Bouwunie bevestigt dat het totale aantal werkkrachten in de Belgische bouw de afgelopen vijf jaren is toegenomen, in het nadeel van de Belgische werkkrachten. Het aantal Belgische bouwvakkers ging in die periode van 172.715 naar 150.068. Tegenover 2012 is het aantal gedetacheerde arbeiders en zelfstandigen daarentegen net niet verdubbeld (36.198 naar 72.173).
Toch gestegen aanwervingsbereidheid
26% van de bouwondernemers heeft momenteel al voor de komende zes maanden een volle agenda. Een andere 26% ziet de toekomst rooskleurig en verwacht een (verdere) stijging van het aantal opdrachten. 15% ziet het dan weer minder positief en denkt in de toekomst minder opdrachten te krijgen. Dat meer dan een kwart van de bouwondernemers de toekomst positief tegemoet gaat, blijkt ook uit hun aanwervingsbereidheid. 19% van de ondernemers is van plan de volgende maanden mensen aan te nemen, terwijl slechts 10% het met minder mensen zal doen in de toekomst. Ter vergelijking: momenteel werkt 9% met meer personeel dan in het eerste kwartaal van dit jaar en doet 15% het met minder mensen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.