Bouwunie-bouwbarometer derde kwartaal 2017

Algemene tevredenheid relatief hoog

Met 99,7 scoort de bouwbarometer van de Bouwunie drie tienden beter dan in het eerste en het tweede kwartaal van 2017. De bouwbarometer zit al jaren in het rood, maar nu komt de gezonde grens van 100 echt dichtbij. De lichte stijging blijft zich namelijk de jongste kwartalen steevast doorzetten, en dat is positief nieuws. Volgens de ondervraagde bouwondernemers zit het werkvolume goed: 29% heeft op dit moment meer werk dan voor de zomer en 26% verwacht een verbetering in de eerstvolgende maanden. Andere positieve evoluties zien we bij de rendabiliteit: 83% spreekt van een stabilisatie of verbetering. Ook met het personeelsaantal gaat het de goede richting uit: 12% van de bevraagde ondernemers heeft recent iemand aangeworven en slechts 3% werkt met minder werknemers dan tijdens de vorige enquĂȘte. Ook de algemene tevredenheid nam de afgelopen maanden toe. Het gaat daarbij zowel over de tevredenheid met het eigen bedrijf, als met die van de economie in het algemeen. En dat is een verandering tegenover de vorige bevragingen. Tegelijk blijft de concurrentie, zeker die met buitenlandse werkkrachten en (schijn)zelfstandigen, scherp. De meeste ondernemers zien hier niet direct een verbetering in, 39% vindt zelfs dat deze problematiek enkel problematischer wordt. Tot slot blijft ook het aantal slechte betalers te hoog, ongeveer een kwart van de ondernemingen lijdt daaronder.
De negatieve parameters zijn in het algemeen minder doorslaggevend dan de positieve, toch wijken ze in grotere mate af van het evenwicht. Op die manier duwen ze de algemene bouwbarometerscore tot net onder 100,0.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.