Investeringshonger Vlaamse kmo's piekt

Het eigen vermogen van kmo's blijft groeien, wat zich uit in meer investeringen

Het gaat goed met de financiële gezondheid van de kmo's. Dat blijkt uit het KMO-Rapport van Unizo, UCM en bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Het eigen vermogen van de kmo's neemt verder toe en dat vertaalt zich, althans in Vlaanderen, in een opvallende investeringszin. Iets wat we sinds 2007, het jaar voor de crisis, niet meer hebben gezien.
"Het komt er nu op neer om die investeringsappetijt te verzilveren en verder aan te zwengelen", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. "Een aantal maatregelen uit het zomerakkoord, zoals de belastingverlaging, zorgen alvast voor extra zuurstof in de nabije toekomst. De rente staat momenteel nog historisch laag, terwijl daar binnen afzienbare tijd verandering in zou kunnen komen.”
Nationaal bekeken bevindt momenteel slechts 10% van de kmo's zich in de financiële gevarenzone, een halvering ten opzichte van het jaar 2000. Alleen Brussel scoort hier beduidend slechter met nog altijd 22% van de ondernemingen in slechte financiële papieren. Maar gemiddeld genomen is dus 90% van de kmo's financieel relatief tot zeer gezond. Het optimisme dat daaruit voortvloeit, kwam eerder ook al naar voren in de Unizo-kmo-barometer en in de barometer van de Nationale Bank van België.
+Ook moet er volgens Unizo dringend werk worden gemaakt van betere alternatieven voor de afschaffing van het attest bedrijfsbeheer, vanaf 1 september 2019, zodat ook in de toekomst de financiële gezondheid van onze kmo's verstevigd kan worden. Kmo's moeten via coaching opgeleid worden in hun managementskills. De opleidingen moeten vanzelfsprekend op een veel hoger niveau staan dan wat er nu via het attest Bedrijfsbeheer wordt verwacht.
"Als werkgeversorganisatie willen we hier uiteraard zelf ook een actieve rol in spelen. Weerbare en competente ondernemers die met kennis van zaken investeren in de toekomst van hun bedrijf, van onze welvaart en onze economie, daar is het ons om te doen", besluit Danny Van Assche.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Gerelateerde artikels
Aanbevolen voor jou

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.