Bouwbarometer op hoogste peil sinds 2008

Krappe arbeidsmarkt en scherpe concurrentie blijven heikele punten

De bouwbarometer zet zijn opmars verder. In het eerste kwartaal van 2019 scoort hij met 101,3 een half indexpunt beter dan eind 2018, het hoogste peil in jaren. 39% van de Vlaamse bouwbedrijven had in het eerste kwartaal van dit jaar meer werk dan in het vierde kwartaal van 2018, slechts 12% had minder werk. Ook de cijfers voor de toekomst zijn goed: 26% verwacht meer werk, slechts 8% denkt er minder te zullen hebben.
De orderboekjes blijken tevens goed gevuld. 26% van de ondervraagden heeft werk voor een paar weken, 43% zit goed voor 3 tot 6 maanden. Voor 22% is dat 6 tot 9 maanden en 9% heeft zelfs tot 9 maanden orders. Volgens 1 op 4 bouwondernemers is de rendabiliteit van hun onderneming verbeterd, slechts 8% ziet een verslechtering in de nabije toekomst.
14% van de bouwkmo’s heeft in het begin van 2019 extra mensen aangeworven, 9% werkt met minder werknemers. In de eerstvolgende maanden denkt 17% met meer personeelsleden te werken en 8% met minder. De arbeidsmarkt blijft echter krap, zeker voor wie op zoek is naar technisch geschoolde werknemers. De wil van de bouwbedrijven om samen te werken met freelancers, vlot inzetbare werkkrachten die hun vak kennen en vaak specialisten zijn, is dan ook vergroot.
Een ander knelpunt voor de Vlaamse bouwbedrijven is de scherpe concurrentie van en met goedkope buitenlanders. 93% ervaart nog altijd een minstens even hoog concurrentieniveau, ondanks het toegenomen werkvolume. 27% spreekt zelfs van een verzwaring.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.