Beter bestuur van mondiale zandvoorraden nodig

Milieuprogramma van Verenigde Naties gaat voor efficiëntie besluitvorming

De schaal waarop zand- en grindwinning wereldwijd plaatsvindt, maakt het één van de grote duurzaamheidsuitdagingen van de 21e eeuw. Jaarlijks wordt ongeveer 40 tot 50 miljard ton zand gewonnen uit groeven en putten, in rivieren, langs kusten en in het mariene milieu. Daarnaast heeft de groeiende trend van niet-duurzame en illegale zandwinning verstrekkende gevolgen voor het milieu, de maatschappij en de economie.
Het Milieuprogramma van de VN erkent de noodzaak om de wereldwijde beleidslijnen en normen in overeenstemming te brengen met de plaatselijke beschikbaarheid van zand, de ontwikkelingsbehoeften en de handhavingsrealiteit. De organisatie hoopt daarom dat nieuwe instrumenten binnenkort een doeltreffende opvolging van de winning en het gebruik van zandvoorraden mogelijk zullen maken. Ook een efficiëntie besluitvorming in verband met het beperken van de gevolgen van zandwinning zal daardoor kunnen worden uitgestippeld.
Het rapport ‘Sand and Sustainability’ is geënt op die thematiek. Het vestigt de aandacht op de duurzaamheidsuitdagingen en oplossingen voor zandwinning en -consumptie, en beveelt gezamenlijke acties aan om de bestaande normen te actualiseren, monitoringprogramma's op te zetten en een dialoog op gang te brengen in de gehele gebruiksketen. Bijkomend wordt gepleit om onnodige zandconsumptie te vermijden, toenemend gerecycleerde en alternatieve materialen te gebruiken, en milieu-impacten te reduceren.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.