Miljarden nodig om renovatiedoelstelling 2050 te halen

Samenwerking nodig tussen overheid, banken, bouwsector en gezinnen

Om de klimaatdoelstellingen tegen 2050 te halen, moeten volgens een SERV-studie 2,7 miljoen Vlaamse woningen grondig gerenoveerd worden. Maar als het huidige renovatietempo – ongeveer 16.000 vergunde renovaties per jaar – wordt aangehouden, zal slechts een derde van het woningpatrimonium energiezuinig zijn in 2050. Het lukt voorlopig dus nog onvoldoende om gezinnen te mobiliseren om te investeren in hun woning. Dat probleem stelt zich nog sterker bij flatgebouwen, want eigenaars ondervinden moeilijkheden voor het renoveren van collectieve delen.
De kostprijs om de renovatiedoelstelling te behalen, bedraagt vele miljarden en kan niet alleen door de overheid gedragen worden. Overheid, gezinnen, banken en de bouwsector moeten daarom de handen in elkaar slaan om het renovatietempo te versnellen. De overheid moet de voordelen van een renovatie sterker benadrukken: kopers informeren over de kosten en voordelen, kredieten aanmoedigen en inspelen op een groene woonfiscaliteit.
De overdracht van een woning is een ideaal moment om bijkomende renovatie aan te moedigen, want dan kan het budget voor energiezuinigheid nog verhoogd worden. Het Vlaams Klimaatplan stelt daarom voor om renovatie voor aankoop te verplichten. Om dat te doen, moeten ook de wetgeving, financiering en fiscaliteit daarop inspelen. Wie vandaag een nieuwe woning bouwt, voldoet al aan de klimaatdoelstellingen. De nieuwbouwnormen zijn vandaag namelijk strenger dan de normen voor bestaande woningen in 2050.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.