Dringend oplossing nodig voor krapte arbeidsmarkt

Zonder bijgestuurd beleid is enkel arbeidsmigratie mogelijk

De krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijkste probleem van de bouwsector op dit moment. Momenteel raken ruim 13.000 vacatures niet ingevuld en die situatie riskeert op korte en lange termijn niet te verbeteren. Uit prognoses van investeringsgroep Candriam blijkt dat de groei in ons land tussen nu en 2034 elk jaar rond de 1% zal bedragen. Die lage groei hangt af van de productiviteit en het aantal werkende mensen. De werkgelegenheidsgraad, die nu 70% bedraagt, zal dus nog sterk moeten stijgen.
Volgens de Confederatie Bouw is de meest voor de hand liggende oplossing om ons huidig arbeidsmarktbeleid grondig bij te sturen. Daarvoor wordt vooral gerekend op het versterken van de activerings- en omscholingspolitiek. Elke werkzoekende moet een traject volgen dat leidt tot een job.
Indien de beleidsmakers er echter niet in slagen om de ‘mismatch’ tussen arbeidsmarkt en werkzoekenden weg te werken, zit er volgens de Confederatie Bouw niets anders op dan op gerichte wijze buitenlandse werknemers in te voeren. “Onze ondernemingen kunnen niet blijven wachten op extra werknemers. Zij moeten kunnen voldoen aan de vraag van de consument en op die manier kunnen groeien”, zegt de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, Robert de Mûelenaere. Slimme arbeidsmigratie biedt de kans om vacatures structureel in te vullen, wat zeker waardevol is in knelpuntberoepen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.