MINIGRAVERS NEMEN MANUELE ARBEID UIT HANDEN

Multifunctionele minigraafmachines

Minigravers met contragewichten zijn nog steeds verkrijgbaar, maar gezien de werkomstandigheden (beperkte ruimte) geven velen de voorkeur aan binnendraaiers Minigraafmachines zijn in opmars en daar is een reden voor. Met de stijging van (het percentage) kleinere werven - nog versterkt door de 'renovatiewoede' - wordt de werkruimte steeds kleiner. De bestaande infrastructuur moet vaak (deels) intact blijven, terwijl er op diezelfde plek toch ingrijpende werkzaamheden verricht moeten worden. Daarenboven worden vandaag de dag sommige vormen van handenarbeid liever vermeden om ergonomische redenen. Uit de bovenstaande premissen komt de minigraafmachine als 'deus ex machina' naar voren. Compact, gemotoriseerd en comfortabel verzet de machine snel bergen werk (t.e.m. 6 ton), terwijl er op de manuele manier vele liters zweet gevloeid zouden zijn. Vanaf 7 ton worden de graafmachines aangeduid met de term midigravers.

Onderdelen

1. Rupsen en rupsbasis

Aangezien minigravers regelmatig ingezet worden op plaatsen waar de ondergrond zo min mogelijk beschadigd mag worden, zijn bijna alle minigraafmachines voorzien van rubberen rupsen. Interessant is dat sommige van die graafmachines een aanpasbare rupsbasis hebben. Zo kan hun breedte bij het rijden aangepast worden, zodat ze door een deuropening kunnen. Bij het werk kan de rupsbasis verbreed worden om de stabiliteit van de graafmachine te verzekeren.  

2. Dozerblad

De stabiliteit verzekeren is ook een van de functies van het dozerblad, dat nu standaard op bijna alle minigraafmachines terug te vinden is. Naast die steunfunctie fungeert het dozerblad natuurlijk ook als tool om de grond te nivelleren vóór de rupsen en zo een egaal steunvlak te creëren.

3. Cabine

 • Lichtere machines (tot 1,8 ton):
  een volledige cabine is hier niet in zwang. Omdat compactheid de voornaamste troef is van een dergelijke raafmachine, wordt er een ROPS/ FOPS (Roll-Over Protection System/Falling Objects Protection System)-canopy of zelfs een neerklapbare ROPS-beugel gebruikt. Een beugel of canopy is een goedkopere oplossing dan een cabine.

 • Minigraafmachines tussen 1,8 en 7 ton:
  een volledige cabine wordt wel gebruikt. Dit vooral vanwege de weersomstandigheden, die in België al eens guur durven te zijn. De volledige cabine heeft - of kan worden voorzien van - alle comfortfuncties die ook op de grotere varianten worden aangeboden.

4. Aanbouwdelen

Een deel van de populariteit van minigravers is ook te wijten aan de grote keuze van aanbouwdelen die er is. Hier een kleine greep uit dat aanbod (dat grotendeels overeenkomt met de tuigen die ook voor de zwaardere graafmachines beschikbaar zijn):

 • De beschikbare aanbouwdelen maken van de minigraver een multifunctionele machinegraafbak (met of zonder tanden)
 • nivelleerbak
 • hydraulische breekhamer
 • sleuvenbak
 • sorteergrijper

Voor sommige van die aanbouwdelen is een extra hydraulisch (dubbelwerkend) circuit handig. Alle bakken zijn kantelbaar.

KENMERKEN

1. Besturing

Het aansturen van een minigraafmachine gebeurt door joysticks (al dan niet servogestuurd). De rijfunctie gaat via voetpedalen. Voor de kleinere machines kiezen sommige fabrikanten voor goedkopere hendels vooraan op de machine, terwijl anderen de comfortabelere joysticks aan de zijkant aanbieden, wat de ergonomie ten goede komt.

2. Hydraulica

Op het vlak van hydraulica is vooral de pomp bepalend. De duurdere versie met een variabel debiet heeft natuurlijk een streepje voor qua aanstuurbaarheid, maar ook op het vlak van brandstofeconomie. De tandwielpomp met een continue werking op vast (maximaal) vermogen is goedkoper bij de aankoop, maar verbruikt dan weer meer.

3. Binnendraaiend

De meeste constructeurs bieden nu een minigraafmachine met 'SR' (short radius) of 'zero tail' aan - als binnendraaiende machines al niet de standaard zijn binnen hun gamma. Minigravers met contragewichten zijn nog steeds verkrijgbaar, maar gezien de werkomstandigheden (beperkte ruimte) geven velen de voorkeur aan binnendraaiers.

Minigraafmachines zijn zo compact dat men ze op een aanhangwagen kan vervoeren

4. Transport

De grootste troef van minigraafmachines - hun compacte afmetingen - is meteen ook een heel groot voordeel bij het transport van zulke tuigen. De kleinere machines in de minigraverfamilie kunnen eenvoudigweg op een aanhangwagen worden vervoerd. De kleinste minigravers - zeker die zonder cabine of met neerklapbare beugel - kunnen zelfs in een grote bestelwagen worden getransporteerd.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.