NIEUWE HYUNDAI MACHINES VOOR GRC ZOLDER

Zuinige wiellader en graafmachine op rupsbanden

Goed materiaal betekent het halve werk. Dat geldt ook voor GRC uit Zolder, een grondreinigingsbedrijf dat jaarlijks zo'n 120.000 ton verwerkt. Onlangs investeerde de firma in een wiellader en een graafmachine op rupsbanden (rupskraan), beide van Hyundai. Emmanuel Govaerts vertelt over die aankoop en zijn motivatie om uiteindelijk voor die twee machines te kiezen.

GRC ZOLDER

De hoofdvestiging van GRC bevindt zich in het Antwerpse Kallo. Het was destijds het eerste grondreinigingsbedrijf in België en was operationeel nog voor de grondverzetregelgeving in voege trad. Een tweede filiaal werd opgericht in Zeebrugge. In 2008 kwam daar ook GRC Zolder nv bij. Het is actief op het vlak van grondreiniging, minerale afvalstromen, rioolslib, baggerspecie en veegvuil. “Eigenlijk kun je ons ook een afvalstoffenverwerker noemen", aldus plant manager, Emmanuel Govaerts. “In Zolder beschikken we over een terrein van 5 hectare. Hier zijn zes mensen aan de slag en voeren we biologische reinigingen uit, maar we hebben hier ook een fysiochemische wasinstallatie. Tot slot fungeren we ook nog als tijdelijke opslag in afwachting van de verdere verwerking. Jaarlijks verwerken we op onze site tussen de 100.000 en 120.000 ton."

VERNIEUWING MACHINEPARK

Ondanks het feit dat er jaarlijks tot 120.000 ton verwerkt moet worden, is het machinepark van GRC eerder klein. “In het verleden beschikten we over twee mobiele rupskranen, een wiellader en een overslagkraan. Die twee rupskranen hebben we recent vervangen door één rupskraan en een grotere wiellader, beide van Hyundai, die bijgestaan worden door de overslagkraan. Die laadt en lost niet alleen schepen, maar wordt ook op het terrein ingezet."

1. HL970 wiellader
Een van de recente aankopen van GRC is de zogenaamde HL970 wiellader van Hyundai. “Vooraleer we tot die aankoop overgegaan zijn, hebben we uiteraard de markt goed onderzocht", zegt Emmanuel Govaerts. “Uiteindelijk zijn we voor Hyundai gegaan omdat de HL970 niet alleen een heel krachtige en gebruiksvriendelijke machine is, maar ook nog eens zeer sterk zit qua prijs-kwaliteitverhouding. Het criterium dat ons finaal over de streep trok, was de zuinigheid van de wiellader. We hebben deze machine ingeruild voor een andere wiellader die weliswaar ouder was, maar dubbel zoveel verbruikte als deze van Hyundai. En dat, terwijl de bakinhoud van 4.200 liter en dus de capaciteit van de nieuwe machine groter is. We kunnen er dus meer werk mee verzetten, terwijl het verbruik gehalveerd is. Daarnaast beschikt de wiellader ook over een snelwisselsysteem."

2. HX260L graafmachine
De tweede Hyundai aankoop van GRC was de HX260L graafmachine op rupsbanden. “Ook dat was een volledig nieuw model in het gamma van Hyundai. Het beschikt over een camera bovenaan, waardoor de chauffeur een volledig zicht heeft op het terrein rond zijn machine. Ook de zogenaamde cyclustijd werd verkort. Net als bij de wiellader was het verbruik ook hier een van de doorslaggevende factoren. Wat eveneens standaard is, is het afslaan van de motor wanneer de machine een tijd niet heeft gewerkt. Vroeger stonden er hier vaak machines stationair te draaien zonder ook maar één schep grond te verzetten. Dat is nu definitief verleden tijd. Tot slot besteden we bij GRC ook heel wat aandacht aan het welzijn van onze werknemers. Daarom heeft elke machine een luchtgeveerde stoel en voorzagen we in elke cabine zowel airco als verwarming. Als wij op kantoor comfortabel zitten, waarom zouden onze mannen op het terrein dat dan niet mogen?"

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.