Innovatie bij aanleg fietsostrade F105 in Geel

Groep Colas ontwikkelde nieuwe betonmachine

Onlangs kreeg de F105 fietsostrade tussen Herentals en Balen een primeur te zien. Aannemer groep Colas ontwikkelde speciaal voor het project van de provincie Antwerpen een dubbelzijdige betonmachine.
Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit van de provincie Antwerpen: “We zijn volop bezig met de bouw van de F105 fietsostrade tussen Herentals en Balen. In totaal gaat het over 20 km fietsweg waarvan 3 km in Geel. De aanleg van dit stuk stelde ons voor bouwkundige uitdagingen, waaronder het plaatsen van de boordstenen die moeten zorgen dat de asfalt op zijn plaats blijft liggen. Dat heeft onze aannemer geïnspireerd om een creatieve en efficiënte methodiek te ontwikkelen.”
Omwille van de krappe werkruimte op de werf, zocht de groep Colas naar een oplossing om in een beperkte werkruimte met een betonmachine toch de lijnvormige elementen aan beide zijden van de weg gelijktijdig te kunnen uitvoeren. Samen met constructeur Wirtgen Group bouwden ze een bestaande slipform paver, een machine die al rijdend betonnen boordstenen plaatst, om.
Bart Thijs van Colas Noord nv licht toe hoe ze te werk zijn gegaan: “De grootste uitdaging lag in het optimaliseren van de stabiliteit van de omgebouwde machine, aangezien deze ontworpen is om slechts aan één zijde beton te plaatsen. Bovendien moest de hoeveelheid aangeleverde beton onafhankelijk gedoseerd zijn in functie van het verbruik aan de twee verschillende zijden. Op het project fietsostrade in Geel moest een zeer smalle en hoge boordsteen met ingebouwde stut worden gegoten, wat de moeilijkheidsgraad verhoogde. De machine heeft daarom vier rupsbanden en een dubbele offset mal, door Colas zelf bedacht en getekend. Wirtgen Group zorgde op haar beurt voor het design van de dwarsband en de verdeelworm voor de zijdelingse betontoevoer en bouwde alle ontworpen stukken.”
De werken op de F105 gaan snel vooruit .“Mogelijk kunnen we het eerste deel van deze fietsostrade nog dit najaar openstellen voor het publiek”, besluit Lemmens.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij InfraStructure 

InfraStructure maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.